Banh bot chien – ryżowa jajecznica ze szczypiorkiem!
Banh bot chien
Sos sojowy z białą rzodkiewką
Banh bot chien zjedliśmy jednego z pierwszych dni w Sajgonie. Po długim spacerze trafiliśmy w okolice z pysznym jedzeniem, wtedy jeszcze bardzo tajemniczym dla nas. Potrawa wydała się godna zaufania – wyglądała jak pokrojone w kostkę ziemniaki, usmażone z jajkiem i posypane szczypiorkiem. Nie mogło być złe! Co się okazało – domniemane ziemniaki to kwadratowe kawałki miękkiego, ryżowego ciasta podsmażone z obu stron. Smak inny niż się spodziewaliśmy, bardzo łagodny, ale ciekawy. Danie nie było w ogóle słone dopóki nie użyło się podawanego w osobnej miseczce sosu sojowego z wiórkami białej rzodkwi lub zielonej papai. Wszystkie elementy połaczone ze sobą dały bardzo smaczne i pożywne śniadanie.
Porcja dla jednej osoby to 17,500 VND (2,5 PLN).