Domowe mleko migdałowe
6 zł. Tyle zapłaciłam wczoraj na bazarku za 100g migdałów. Nie wiem czy to nieźle, czy przepłaciłam – grunt, że zrobiłam z tego niemal litr mleka i wiem co w nim jest. Sprawa jest nadzwyczaj prosta o ile pomyślisz o tym kilka godzin wcześniej – migdały trzeba zalać wodą (chłodna lub letnia) i dać im czas sie pomoczyć, najlepiej całą noc (mogą zostać w ubrankach).
Składniki na 3 szklanki mleka:
100 g migdałów (zalane chłodną wodą na noc/kilka godzin)
3 szkl. gorącej wody
szczypta soli, kropla esencji waniliowe, kropla syropu klonowego lub szczypta ksylitolu (wszystko opcjonalnie)
Po namoczeniu:
– wylewamy wodę i płuczemy migdały
– wrzucamy do ciepłej kąpieli w blenderze (1 szklanka gorącej wody); można dodać szczyptę soli, odrobnke ksylitolu, ew. trochę esencji waniliowej
– miksujemy ile mamy cierpliwości – tak 1-2 minuty by się przydało
– przelewamy przez sitko nakryte gazą, tak byśmy mogli na koniec dokładnie odcisnąć wiórki, które nam zostaną
– wiórki wrzucamy znów do blendera ze szklanką godącej wody i jeszcze dwukrotnie potarzamy cały proces, pomijając dodatki, żeby nie przedobrzyć
– et voila! do lodówki, niech sie przegryzie i mamy ze 3 dni cieszenia się domowym mlekiem