Bhaji – Indyjska, pyszna przekąska
Pav bhaji ze słodkawym chlebkiem i ziemniaki smażone w pakorze na śniadanie
Siedzę sobie w okolicach Arambolu, na północy stanu Goa, nad Oceanem Indyjskim. Właściwie na granicy Goa i stanu Maharasztra.
Szperam w Internecie, żeby dowiedzieć się więcej o moim dzisiejszym, pyszym śniadaniu, i okazuje się, że bhaji, którym się uraczyłam wywodzi się z Maharasztry właśnie. To proste, street-foodowe danie, które zaadaptowała większość stanów Indii i możecie natknąć się na jego przeróżne wariacje.
Bhaji jest aromatyczne, gęste i kolorowe. To sos bazujący zwykle na ziemniakach, pomidorach i groszku ugotowanych z indyjskimi przyprawami i najczęściej rozgniecionych na pulpę. Do tego masło, chili, cebulka, czosnek i wszystko czego potrzeba do szczęścia to zanurzyć w tym, piekącym język, sosie tostowaną bułkę (pav) lub kawałki gorącego, delikatnego chlebka poori.
Bhaji jest popularną opcją śniadaniową czy małą przekąską w ciągu dnia, której cena nie powinna przekroczyć 0,5$.
Bhaji z przepysznym chlebkiem poori, który jest oczywiście pszenny, a ja mam glutenu nie tykać. Ale nie oszukujmy się, to są Indie, no nie da sie nie tykać, nie da się;) Na 1szym planie najlepsze idli sambar