Menu ☰

Marchewkowo-migdałowe muffiny (wegańskie, bez glutenu)

Pierwotnie był to przepis na ciasto. Upiekłam je raz, drugi, trzeci, bawiąc się przyprawami i proporcjami, aż w końcu olśniło mnie, że dużo więcej zabawy będzie jeśli upiekę z tej migdałowo-marchewkowej masy babeczki. Są super, ciasto jest dość zawiesiste, wilgotne i to nie tylko po upieczeniu, ale i 1-2 dni później (dalej w las nie […]

Czytaj więcej

Dyniowe, korzenne smoothie

Zima w centralnej Polsce przebiega w dość wiosenniej aurze, w sumie to z perspektywy Tradycyjnej Medycyny Chińskiej już zaczęła się wiosna, więc czemu by nie zaszaleć z letnią wariacją na temat dyni. Smoothie bowl ze świeżych, nieraz mrożonych składników to zdecydowanie pokarm ochładzający, dobry na ciepłe, suche dni, ale w tej wersji z rozgrzewającymi, korzennymi […]

Czytaj więcej

Czarny ryż z mango i sosem kokosowym

Uwielbiam. Może mango kupione w Polsce nie będzie nigdy smakowało jak to dojrzewające w pełnym słońcu, ale ten deser raz na jakiś czas musi pojawić się w moim menu. Właściwie to najchętniej robię go w ramach śniadania, co i Wam serdecznie polecam jako doskonały początek dnia. Jeśli nie mam świeżego mango to na noc namaczam […]

Czytaj więcej

pasztet z selera i grzybów

Tym prostym, wegetariańskim pasztetem zajadało się pół mojej rodziny w święta, a jest to rodzina wykarmiona latami przepysznymi pasztetami mojej mamy (zupełnie niewegańskimi). Mówili, że im smakuje, więc wierzę 🙂 Polecam kanapki z tym selerowym smakołykiem posmarowane dobrym chrzanem albo musztardą, mniam!

Czytaj więcej

Dyniowa pieczona granola

Ostatnio na zmianę piekę dynie na puree, a potem granolę. Pakuje w słoiki i obdarowuje przyjaciół, mojego chłopaka i sama zajadam aż mi się uszy trzęsą. Czasem z mlekiem, a czasem jako słodką, zdrową przekąskę – uwielbiam te pozlepiane, chrupiące kawałki granoli, które skrywają kawałek migdała, miękką rodzynkę, twarde płatki owsiane i chrupiącą w zębach […]

Czytaj więcej
1 7 8 9 10 11 52