Z wykładów Tradycyjnej Medycyny Chińskiej zapamiętałam 'prawo sygnatur’, w skrócie oznaczające: podobne wspieraj podobnym. Kolor, kształt mogą być wskazówką jak pożywienie wspiera organizm (np. fasola kształtem przypomina Nerki i rzeczywiście wg. TMC będzie je wspierać). Zawsze potrzebowałam wspierać i budować Krew (Xue) więc zapamiętałam, że m.in. daktyle, czerwone daktyle chińskie Da Zao, jagody goji, buraki […]
Banany dojrzewają i przejrzewają w misce na stole regularnie, a ja regularnie robie z nich jakieś muffiny czy chlebek bananowy. Tym razem połączyłam go z rabarbarem, który zajadam ostatnio z owsiankami, pod kruszonką, w cieście jaglanym i nie mam dosyć, w każdej wersji smakuje super! Chlebek wychodzi jędrny, elastyczny i miękki, a kwaśne, wilgotne kawałki rabarbaru wspaniale balansują słodycz […]
Masz pęczek młodej marchewki z dorodną zieleninką? Nie wyrzucaj, zrobisz z niej pyszne pesto, wegańskie i wyraziste w smaku! Doskonałe na chrupiącej grzance czy z pieczonymi warzywami, na pewno świetnie sprawdzi się też z makaronem. Do dzieła!
Bardzo mi pasuje połączenie kwaśnego rabarbaru z kaszą jaglaną, aksamitnym mlekiem kokosowym i aromatem wanilii. Jest w nim miękkość, jakaś łagodność, a przy tym wyrazisty, rześki, kwaśny smak, który na słodkawym spodzie z masła orzechowego robi coś naprawdę fantastycznego w kubki smakowe. Jagły i rabarbar łączyłam już w kremowym budyniu z jaglanej mąki, teraz czas […]
Celebracja weekendowego śniadania. Nie naleśnikowa, nie pankejkowa, nie chce mi się! W leniwy poranek chce mi się przeciągać na macie, patrzeć na psa, czytać książkę w łożku, a śniadanie, przepyszne, niech robi się samo! Jabłka, które jakoś tak kroją się prawie same, kilka składników, tak prostych do zapamiętania, odliczanych na dwa, ledwo zamieszanych dłonią i […]