Poszperałam ostatnio w szafkach kuchennych i wśród zapasów poczynionych jeszcze w zeszłym roku w Wólce Kosowskiej znalazłam torbe drobnej, żółtej fasolki mung. Podstawa lub dodatek do wielu wietnamskich smakołyków, którymi zajadałam się bez opamietania i na które nabrałam ostatnio szalonej ochoty! Zawsze wydawało mi sie, że wietnamskie desery to wyższa szkoła jazdy i do tej […]
Nuoc cham to podstawowy wietnamski sos. Używa się go do maczania sajgonek, summer rollsów, naleśników banh xeo zawiniętych w liść sałaty i mnóstwa, mnóstwa potraw. Nadaje się też świetnie do marynowania mięsa. Mieszają się tu prawie wszystkie smaki – ostre chili i czosnek, słony sos rybny, słodki cukier, kwaśna limonka – dając naprawde świeżą, smakującą […]
Są trzy dania dzięki którym baaardzo polubiłam Wietnam, zanim jeszcze tam pojechałam – pho bo, bun bo nam bo i bun cha. To dania – ikony. Zjedzone dziesiątki razy w Warszawie na stadionie, potem na Brackiej i Chmielnej. Były też najciekawszym punktem podróży po wszystkich wietnamskich miejscowościach. O ile miskę pysznej, gorącej zupy pho można […]
Poszukiwania ulicznego jedzenia w Kuala Lumpur zaczęły się od zabawnego nieporozumienia…. Rok przed nami w Malezji była moja przyjaciółka Karolina i poprosiłam ją o subiektywny przewodnik po stolicy. Jako, że była zachwycona miastem i lokalnym jedzeniem napisała mi dużo fajnych rad. Jedną z nich było obowiązkowe odwiedzenie Imbi Market, gdzie stołują się tłumy ludzi, jest […]
Jeśli kiedykolwiek będziecie na Filipinach i zawieje Was na południowy-wschód wyspy Luzon, w okolice Bagasbas, koniecznie zróbcie sobie przerwę na obiad lub kolację u Leo. To piętrowa, swojska restauracyjka, z widokiem na morze, która serwuje lokalne rarytasy – głównie ryby i owoce morza. Cokolwiek tu zamówicie będzie świeże, fantastycznie przyprawione i popijane lokalnym, zimnym piwem […]