Menu ☰

Sinh to bo czyli koktajl z awokado i skondensowanego mleka

Uwielbiam awokado. Do tej pory jadłam je w różnego rodzaju sałatkach, jako dip czy nawet samo – ale nigdy na słodko. Pobyt w Wietnamie przyzwyczaił mnie jednak do jedzenia w formie deseru różnych dziwnych rzeczy jak chociażby fasola czy kukurydza. Dlatego widok zielonego smoothie, które z lubością pili lokalesi wcale nie dziwił, ale musiało minąć […]

Czytaj więcej

Banh bao – rosnące bułeczki

Banh bao to pyszne, delikatnie słodkie bułeczki z mięsnym nadzieniem, które pod wpływem gotowania na parze pęcznieją zwiększając swoją objętość. Widziałam je w wielu azjatyckich krajach, ale spróbowałam po raz pierwszy w Wietnamie. Najłatwiej przygotować je ze specjalnej mąki, którą można kupić w sklepach z azjatycką żywnością. Zawiera ona proszek do pieczenia i sól i […]

Czytaj więcej

Zamiast owsianki – Che chuoi

Zupełnie przypadkiem stałam się posiadaczką całej paczki perełek tapioki więc znów poruszam się w temacie che, do którego jest ona świetną bazą. Można z niej stworzyć ciepłą, słodką mleczną zupkę, a ma tę przewagę nad kaszami, płatkami i ryżowymi kleikami, że nie miała okazji mi się jeszcze znudzić 🙂

Czytaj więcej

Chlebek bananowy piernikowy

Jest takie ciasto, od którego słodko jest zacząć weekend. Smakuje obłędnie jeszcze ciepłe, ze szklanką zimnego mleka i wypełnia dom rozkosznym zapachem bananów. Plus jest super proste do zrobienia! Ciasto jest trochę zmienioną wersją chlebka bananowego Sophie Dahl.

Czytaj więcej

Lekcja wietnamskiego – Xoi Vo

Jest taka cecha wielu wietnamskich potraw, za którą pokochałam tę kuchnię – klajstrowatość. Od dziecka uwielbiam wszelkie kremy, kaszki i puddingi. Każda miseczka wypełniona kleistą, kremową i na dokładkę ciepłą papką daje mi jakaś wewnętrzną radość i komfort. Dlatego jak Wietnam długi rozglądałam sie na lewo i prawo za wszelkimi odmianami puddingów che, wypieków, klusek […]

Czytaj więcej
1 41 42 43 44 45 52