Menu ☰

Vege zupa dyniowa z sosem rybnym

Dziś krótko i zwięźle. Zupa, dla każdego fana azjatyckiej kuchni, który zawsze znajdzie w szafce puszkę mleka kokosowego, w lodówce sos rybny i imbir, a w zamrażarce papryczki chili. Wystarczy wyjść na najbliższy bazarek po wielki, pomarańczowy kawał dyni, kilka dodatków, a potem już tylko siekać, prażyć, smażyć, gotować i wspaniała, rozgrzewająca, pachnąca egzotyką zupa […]

Czytaj więcej

Wielkanocne mazurki

Piszę ten post krusząc na klawiaturę mazurkowym ciastem i rozkoszując się rozpływającą się w ustach słodką, kajmakową polewą. Wielkanoc jest jedynym momentem w roku kiedy dogadzam sobie tym przysmakiem, ponieważ jeśli chodzi o mazurki – nie znam umiaru. Po prostu nie umiem przejść obok stojącej w kuchni blachy z upieczonymi pysznościami i nie uszczknąć chociaż […]

Czytaj więcej

Sri lanka

Zaraz miną dwa lata od powrotu z Azji, w co zupełnie nie mogę uwierzyć. Wchodząc na pokład powrotnego samolotu myślałam, że w niedługim czasie wróce choć w niektóre z miejsc, w których zakochałam się w ciągu ostatniego roku. Fakt, że to się nie stało powinnam chyba potraktować jako dowód na to, że nic się samo […]

Czytaj więcej

Ulubione – Che troi nuoc!

Od momentu zakochania się w kuchni wietnamskiej największą frajdę sprawia mi samodzielne robienie deserów che. O ile wystarczy, że wskoczę w metro, żeby zjeść w Warszawie dobre pho czy bun bo nam bo, o tyle w kwestii che mogę liczyć tylko na siebie. W ciągu tej, opornie mijającej, zimy przekonałam się, że w mojej kuchni […]

Czytaj więcej

Banh xeo w 8 prostych krokach

Banh xeo to przepis wywodzący się z mojej ulubionej części Wietnamu – południa. Tam podaje się je jako duże placki, a jeden zupełnie wystarczy za pełny posiłek. Im dalej na północ, tym naleśniki stają się mniejsze, przybierając rozmiar “na dwa kęsy”. Banh xeo wypełnione są cienkimi paskami wieprzowiny, krewetkami i kiełkami, a jada się je […]

Czytaj więcej
1 40 41 42 43 44 52