Banh mi op la – kanapka tak prosta jak tylko kanapka z jajkiem może być. Nazwa tak pozytywna jak kolor jaskrawego żółtka zestawiony z bielą i niebieskim stolikiem. I słońcem. I chrupiącą bagietką rozsypującą okruszki, które wplątują się we włosy i przyklejają do lepkiej skóry. Chwila przerwy na drugie śniadanie i mocną, obłędnie słodką, postukującą […]
Trudno w Wietnamie o miejsce, którego nie pokocham, a to za sprawą jedzenia i ludzi, którzy to jedzenie serwują. Nawet w najmniej ciekawym, najbrzydszym miasteczku, przy wielopasmowej ulicy pełnej trąbiących, pędzących ciężarówek, skuterów i busów, wśród kałuż i stert śmieci, można znaleźć malutkie stoisko, gdzie spracowana wietnamka wyczaruje specjalnie dla Ciebie dodatkowy plastikowy stołeczek, obdarzy […]
Do grudnia 2013 curry kojarzyło mi się głównie z Indiami i Sri Lanką, ewentualnie Tajlandią, ale nigdy w życiu z Wietnamem. Dopiero przy drugiej wizycie w Sajgonie, moją ciekawość rozbudziła budka z zabawnie brzmiącym ca-ri-ga, która rozstawiała się codziennie rano przed wejściem do hotelu, w którym mieszkałam. Internet podpowiedział, że curry z kurczaka jest niezwykle […]
Było już o tym, że uwielbiam słodycze, było i o tym, że wszelkie kleiste, zawiesiste konsystencje to totalnie moja bajka. Zatem nie mogłam nie zakochać się w mango sticky rice, które plasuje się w czołówce moich ulubionych deserów. Delikatny, ciepły ryż, posklejany kokosowym smakiem, oblany gęstym, kremowym słodko-słonym sosem z mleka kokosowego, posypany gorzkim, chrupiącym […]
Summer rollsy to lżejsza i zdrowsza alternatywa dla popularnych, smażonych sajgonek. Jest to również jedna z najpyszniejszych rzeczy jakie jadłam w Azji. Podobno wietnamskie goi cuon, czyli summer rollsy właśnie (zwane też spring rollsami lub salad rollsami) są na 30 miejscu listy najlepszego jedzenia na świecie. To lista stworzona przez CNN, a można chyba założyć, […]