Menu ☰

grillowane kotlety z liśćmi kaffiru

Przepis na te małe, aromatyczne kotlety przypomina ten z bun cha, ale został urozmaicony kilkoma składnikami, w tym nadającymi najwięcej aromatu liśćmi kaffiru. Efekt jest taki, że kotleciki są niezwykle świeże i lekko cytrusowe w smaku. Opowieści dopełnia trawa cytrynowa – można użyć mielonej (do kupienia w sklepach azjatyckich i internecie) lub świeżej, która będzie […]

Czytaj więcej

Kokosowy karmel

Prosty i szybki sos kokosowy. Wspaniały do ciast, deserów (jak ten pyszny xoi – deser z kleistego, czarnego ryżu lub jaglana szarlotka), kasz, owsianek. W sumie wyjedzenie go saute, prosto z garnka też wydaje się doskonałym pomysłem 🙂  

Czytaj więcej

Jaglana szarlotka z sosem kokosowym

Wzięcie na warsztat wypieków z kaszy jaglanej było kwestią czasu. Inspiracja przyszła wraz ze spotkaniem z koleżanką ze studiów i wizytą w jej ogrodzie obfitującym w antonówki. Dodatkowy plus dla pomysłu na szarlotkę za świetne wpisanie się w trend z jedzeniem polskich jabłek.

Czytaj więcej

Che xi ma phu, słodki pudding z czarnego sezamu

Smakołyki w Hoi An za 10 000 VND (ok. 2,2 PLN) Czarne i gęste jak noc. Charakterystyczne dla zabytkowego Hoi An, dokąd przywędrowało dawno temu wraz z chińskimi kupcami. Niesie w sobie magię medycyny Kraju Środka ukrytą w nasionach sezamu. Che xi ma phu nazywane również che me den lub che vung den to słodki, […]

Czytaj więcej

Phoboholics

Miłe niedzielne zaskoczenie – zupełnym przypadkiem trafiłam dziś na dawno zapomniane obrazy sprzed pięciu lat – PHO DDICTION 🙂. Garść zdjęć, które powinny być miłą podróżą dla wszystkich fanów wietnamskiej alejki i “siódemki” na Stadionie Dziesięciolecia. Miałam szczęście pracować wtedy w okolicy i niemal codziennie wpadać tam na miskę pho za 10 zł. Fajny, letni […]

Czytaj więcej
1 38 39 40 41 42 52