Menu ☰

Domowe mleko migdałowe

6 zł. Tyle zapłaciłam wczoraj na bazarku za 100g migdałów. Nie wiem czy to nieźle, czy przepłaciłam – grunt, że zrobiłam z tego niemal litr mleka i wiem co w nim jest. Sprawa jest nadzwyczaj prosta o ile pomyślisz o tym kilka godzin wcześniej – migdały trzeba zalać wodą (chłodna lub letnia) i dać im […]

Czytaj więcej

Pieczone bataty w miodzie i kokosach

Prosty i błyskawiczny przepis na bataty – mocno odżywiające i harmonizujące, słodkie ziemniaki.  

Czytaj więcej

Indian masala chai z herbatą pu ehr (vegan)

Rozgrzewająca, słodka, korzenna indian masala chai bez czarnej herbaty, krowiego mleka i rafinowanego cukru. Taka wersja jest zdrowsza i równie pyszna co oryginalna. Czerwona herbata pu ehr oczyszcza organizm, pobudza metabolizm wątroby, przyspiesza rozkładanie alkoholu we krwi, obniża poziom cholesterolu we krwi. Mleko roślinne jest doskonałym zamiennikiem mleka krowiego, łagodnym, nie powodujacym tworzenia nadmiernej wilgoci […]

Czytaj więcej

Chao ga – kleik podnoszący na duchu

Przypuszczam, że gdyby zapytać Wietnamczyka, jakie jest jego ‘comfort food’ wskazałby tytułowe chao. Pamiętacie kleik ryżowy? Ten z naszego dzieciństwa przypominał raczej szary, mętny klej do tapet. Jakie szczęście mają azjatyckie dzieci, którym rodzice serwują z goła odmienną wersję! Aromatyczną, kipiącą smakami i kolorową od różnorodnych dodatków! Nic dziwnego, że można się nim zajadać w […]

Czytaj więcej

Che kho – noworoczny deser z fasoli mung

Che kho to umiarkowanie słodki deser, który według tradycji podaję się na nowy rok, czyli wietnamski Tet. Zgodnie z księżycowym kalendarzem święto to wypada w styczniu lub w lutym. Rodzina i goście raczą się che kho by oddać cześć Buddzie, często można je też spotkać jako dar na ołtarzach przodków. Danie można jeśc jako gorący […]

Czytaj więcej
1 34 35 36 37 38 52