Urzekająco prosta, w oryginale oszczędna w formie i treści. Do tego łatwa do przygotowania w wersji wegetariańskiej i z mięsem (najpopularniejsza – z krewetkami, paskami suszonej wołowiny) – wietnamska sałatka z zielonej papai. Chrupiące paseczki niedojrzałego owocu, garść orzeszków ziemnych i azjatyckich ziół (kolendra, vietnamska mięta, bazylia tajska, pachnotka) wystarczą, żeby wyczarować przepyszny posiłek. Jesteśmy […]
Urzekająco prosta, w oryginale oszczędna w formie i treści. Do tego łatwa do przygotowania w wersji wegetariańskiej i z mięsem (najpopularniejsza – z krewetkami, paskami suszonej wołowiny) – wietnamska sałatka z zielonej papai. Chrupiące paseczki niedojrzałego owocu, garść orzeszków ziemnych i azjatyckich ziół (kolendra, vietnamska mięta, bazylia tajska, pachnotka) wystarczą, żeby wyczarować przepyszny posiłek. Jesteśmy […]
Nie ma bardziej rozpoznawalnej wietnamskiej potrawy na świecie. Myślę, że pho bo stoi już w tym samym szeregu co spaghetti, fish&chips, sushi, pad thai czy hamburger. Charakterystyczne siorbanie i ‘ślurpanie’ rozprzestrzeniły się, wraz z wietnamskimi emigrantami, po całych Stanach, Australii i Europie, a u samego źródła popularność i wszechobecność tej zupy przyćmiewa wzięcie jakim cieszą […]
Wietnamskie banh cuon w Dong Xuan Center po lewej, w środku i po prawej tajskie chee cheong fun, curry i pierożki dim sum w Preussen Park Każdego miłośnika wietnamskiej i tajskiej kuchni mogę z ręką na sercu wysłać w dwa miejsca. Pierwsze z nich to wietnamskie Dong Xuan Center, które warszawiakom na dzień dobry skojarzy […]
Kuchnia wietnamska bardzo mocno opiera się na mięsie i rybach, ale można poszperać i znależć wiele przepisów bazujących na tytułowym tofu. Jestem pewna, że polubicie je w tej właśnie wersji – złote i lekko chrupiące, zatopione w pysznym, słodko–kwaśno-słonym sosie pomidorowym. Zaserwowane z ryżem (najsmaczniej – z jaśminowym:)) lub makaronem ryżowym stanowi doskonały obiad, który […]