Jeśli lubicie naleśniki będzie Wam dobrze w Wietnamie. Można je tu znaleźć pod różnymi postaciami, chociaż rzadko na słodko, tak jak przyzwyczaiły nas polskie mamy. Są smażone z wieprzowiną i krewetkami banh xeo, pełna gamę zawijasów z papieru ryżowego (m.in. nem ran – smażone sajgonki, nem cuon, na południu zwane goi cuon, świeże, pełne chrupiących […]
Wydawało mi się, że z grubsza znam większość przysmaków, które Wietnam ma do zaoferowania. Przeczesywałam tutejsze uliczki, chodniki, zaglądałam do budek w ścianie i wszelkich zakamarków w sumie przez kilkadziesiąt dni. Okazuje się, że mimo godzin spędzonych na blogach, z nosem w google images i słowniku, już pierwsze dni w Hanoi przyniosły jedno z większych […]
Tu możecie posłuchać moich kilku słów o wietnamskiej kawie dla radiowej Czwórki Jeśli byliście w Wietnamie znacie ją na pewno. Jeśli zaglądacie do wietnamskich restauracji w Europie prawdopodobnie też mieliście z nią styczność, chociaż w niewielu miejscach podaja ją właśnie tak, jak na hałaśliwych uliczkach Sajgonu czy Hanoi. Jest inna niż wszystkie, czarna i […]
Krem z buraków raczej nie jest klasykiem polskiej kuchni. Barszcz czerwony, barszcz ukraiński, drobno utarte buraczki do mielonego – takie rzeczy znam z dziecinstwa i moja największa sympatią od zawsze cieszyły się te ostatnie. Gęsta, burakowo-słodka i zakwaszona jabłkiem pulpa, obok porcja ziemniaków i kotlet mielony mojej mamy – obiad idealny 🙂 Ten przepis powinien […]
Aztekowie przybijali z nim dużą piatkę, ale póki co nie został jeszcze wyniesony do takiej rangi super foods co quinoa. Z jednej strony dobrze, bo nie odstrasza ceną, z drugiej strony szkoda, bo mało kto wie, że naprawdę warto się z nim polubić. Amarantusz a.k.a szarłat. Jest wegańskim i bezglutenowym źrodłem białka, dobrze wykorzystywanego przez […]