Menu ☰

Kleik z fasolki mung, ryżu i kaszy jaglanej

Kiedy odwróciłam moje życie co nieco do góry nogami dzień tygodnia przestał mieć dla mnie większe znaczenie. Obowiązki, czas wolny, praca, przyjemność, poniedziałek, sobota – wszystko to zaczęło się przeplatać bez tej rytmiki wybijanej weekendem, wokół której niedgyś kręciła się moja codzienność. Jednak po jakimś czasie dotarło do mnie, że weekendy mają taką moc, od […]

Czytaj więcej

Kulki mocy z karobem i pudrem buraczanym (vegan, gf, sf)

Osładzajmy sobie życie. Zdrowo i pysznie. Prosto i pięknie. 15 min, chwila lepienia (cudnego paćkania się w słodkim plastelinowym cieście) i oblizywanie palców. Potem te pyszne kulki znikają szybciej niż się obejrzę i zaczynam wszystko od nowa. Ulubione zdecydowanie!

Czytaj więcej

Orkiszowe ciastka z karobem i suszonymi morelami (bez cukru, wegańskie)

Jesień nie jest łatwym czasem dla mnie i od dawna w jej przetrwaniu pomaga mi dynia i pieczenie pachnących, słodkich ciastek. Tylko te ciastka muszą spełniac pewne wymagania, jeśli chcę się nimi cieszyć, a potem czuć się dobrze – nie mogą mieć pszenicy, mleka i cukru, a jeśli moge zrobić je bez jajek i sie […]

Czytaj więcej

Wegańskie brownie z buraków bez cukru i glutenu

Udało się! Idealne, wegańskie brownie pełne rubinowych buraków. Ciężkie i wilgotne, o głębokim, czekoladowym smaku i lekkie dla brzucha. Zajadam się od wczoraj, a dziś jest jeszcze lepsze! Z tego samego ciasta możecie upiec muffinki – też będą świetnie, po prostu krócej je pieczcie.  

Czytaj więcej

Kleik z czarnego ryżu z ulubionymi chińskimi superfoods

Medycyna chińska ma dużo ciekawych tłumaczeń przypadłości, z którymi często się męczymy, a z mojego doświadczenia – bardzo dobre sposoby docierania do ich źródła i naprawiania systemu własnie tam. Wystarczy mała zmiana trybu życia, odpowiednie jedzenie, czasem zioła i możemy obserwować (uzbrojeni w cierpliwość, bo cuda zajmują jednak trochę czasu) zmiany na lepsze. Może pora […]

Czytaj więcej
1 18 19 20 21 22 52