Przepis, który powstał na wegańską Wigilię, a myślę, że świetnie sprawdzi się wczesną wiosną, może jako odświeżenie wielkanocnego stołu. Dużo w nim zieleni, świeżego, pobudzającego smaku limonki i roztapiającego ostatnie śniegi, rozgrzewającego imbiru. Tradycyjna Medycyna Chińska i Teoria 5 Elementów każdej porze roku przypisuje kolor. Czarny koresponduje z Zimą czyli Elementem Wody, a organem jaki […]
Pav bhaji ze słodkawym chlebkiem i ziemniaki smażone w pakorze na śniadanie Siedzę sobie w okolicach Arambolu, na północy stanu Goa, nad Oceanem Indyjskim. Właściwie na granicy Goa i stanu Maharasztra. Szperam w Internecie, żeby dowiedzieć się więcej o moim dzisiejszym, pyszym śniadaniu, i okazuje się, że bhaji, którym się uraczyłam wywodzi się z Maharasztry […]
Przekwitające, różowe tulipany, palma w doniczce, azjatyckie aromaty w kuchni. Moje mieszkanie przed świętami gdzie zupełnie nic nie wskazywało na zbliżające się urodziny Jezuska, a ja nie czułam najmniejszej potrzeby ubierania świątecznego drzewka czy pieczenia pierników. Pomyślałam, że być może wyłączając się z tej tradycji na jeden sezon przerwałam coś, co do tej pory dawało […]
Swoiskich smaków ciąg dalszy. Po majonezie czas na pasztet – taki dość prosty i szybki, bez pieczenia i bez mięsa. Smakuje grzybami i orzechami włoskimi, kusi lubczykiem. Do smarowania kanapek czy nawet wcinania łyżką ot tak, prosto ze słoika. Posypuje go natką pietruszki lub kiełkami, nakładam kleks musztardy i chrzanu albo wcinam z konopnym gomasio.
Gomasio to japoński, genialny wymysł. Prażony sezam i sól jako posypka do jedzenia – zwykły biały ryż przestaje być zwykły dzięki szczypcie takiego dodatku. Z gomasio można się bawić – biały sezam zastąpic czarnym, albo wymieszać pół na pół z siemieniem lnianym. Zdazyło mi się też trafić u pewnych pieknych duszków z gór na przepyszną […]