Menu ☰

Rabarbar i truskawki pod kruszonką z orzechów i mąki orkiszowej

  Jeszcze zanim zrozumiałam, że lody to nie jest jedzenie dla mnie, na długo przed tym jak odstawiłam nabiał, nie było lepszego deseru na świecie niż ciepłe crumble z gałką waniliowych grycanów. Wtedy na mące pszennej, z masłem i cukrem, dziś w zupełnie innej wersji, takiej która nadal jest rozpustą, a przy okazji służy zdrowiu. […]

Czytaj więcej

Czekoladowo kokosowe kulki mocy

Słodka faza trwa. Pomieszkiwanie u rodziców ma to do siebie, że człowiek wodzony jest na pokuszenie – w szufladzie czekolady, w zamrażarce lody, na blacie kruche babeczki…. Dokonałam pewnych wyborów żywieniowych i jest mi łatwiej z tego rezygnować, bo prostu pewne rzeczy wypadły z mojego menu i cześć!, nie ma się co zastanawiać. Ale chętka […]

Czytaj więcej

Mamine przepisy: botwinka w wersji wegańskiej

Ta zupa zwiastuje słońce, gorące dni, ciepłe wieczory przepełnione zapachem natury w pełnym rozkwicie. Był czas, kiedy nie byłam jej fanką, potem, gdy zachłysnęłam się kuchnia azjatycką, na lata zupełnie wyleciała z mojego menu, ale nigdy nie zapomniała o niej moja mama, która regularnie, co roku serwuje ją w tradycyjnej wersji z gotowanym jajkiem i […]

Czytaj więcej

Trufle podwójnie czekoladowe (bez cukru, wegańskie)

Szybkie weekendowe łakocie naładowane surową czekoladą. W tej wersji jest troche cukru z tabliczki rozpuszczonej, gorzkiej czekolady, ale jeśli obtoczycie je w gorzkim kakao to będzie zupełnie bezcukrowo.

Czytaj więcej
1 16 17 18 19 20 52