Marzę, żeby rozwinęły się w Polsce. Lokalne markety, gdzie pośród kolorów i zapachów przechadzają się zadowoleni mieszkańcy i turyści, gdzie leniwie kipi wymiana uśmiechów i plotek, gdzie czas zatrzymuje się na kawę. Nieodzowny element francuskiej kultury – pachnący świeżym pieczywem, migający kolorami, obsypany okruszkami rogalików. Zabieram Was na spacer po takim właśnie miejscu. Na południowy-zachód […]
To ciasto wędruje ze mną przez cały sezon truskawkowy. Zainspirowała mnie przyjaciółka i super kucharka Olga, która upiekła je na naszych majowych warsztatach z “innych światów” i zachwyciła nim wszystkich. Pierwszy kęs zabrał mnie do dzieciństwa i cudownych wypieków mojej mamy, które otulały długie, letnie dni lepkim, czerwonym sokiem sezonowych owoców i zostawiały za mną okruszkowe ślady. […]
Mmmm…. piękny poranek! Jestem rozkochana w słońcu, ale chyba ta jego obfitość przez ostatnie miesiące sprawiła, że z ogromną radością witam pochmurne dni. Otulam się miekką bluzą, chowam pod kapturem, włączam Farafi i gapie się przez okno. I jest mi tak dobrze, tak prosto, wszystko wydaje się takie miękkie, otulone szarym puchem. I ta porcja kolorowej radości […]
Bawię się z wegańskimi pasztetami od zeszłego lata – przy okazji gotowania dla grupy joginek, na vegańską wigilię, urodzinową imprezę, zawsze powstają dośc spontanicznie, jednorazowo, bez spisania przepisu. Znikają i bij-zabij, nie umiem ich już odtworzyć. No więc z tym pasztetem jest inaczej – bujamy sie od kilku tygodni i każde kolejne spotkanie jest coraz […]