W dzieciństwie był ryż na mleku z cynamonem i jabłkami – czasem zrobiła go mama, czasem trafił się w szkole czy na koloniach. Pyszny, kojący i jakiś taki wyjątkowy w codziennej diecie dzieciaka lat 80-tych. Jako nastolatka odwiedziłam Skandynawię i okazało się, że tam też się karmią ryżem rozgotowanym w mleku – rodzina, która mnie […]
Tapioką zachłysnęłam się 8 lat temu w Wietnamie, smakowało mi tam wszystko, a najbardziej słodkie, kleiste kisielo-budynie czyli che. Najprostsze do zrobienia w domu są zdecydowanie te z tapioki, przygotowuje się je w kilkanaście minut, perełki tapioki łatwo u nas dostać, są łagodne w smaku i dla brzucha (lekkostrawne, bez glutenu, dobre dla alergików) i fajnie […]
Mazurki…. nie ma bez nich Wielkanocy. Od 2-3 lat nie ma wielkanocy bez moich prób (i błędów;)) w wydaniu wegańsko-bezglutenowym 🙂 W tym roku zabawiłam się w kajmak i róże (ekspresowa różana marmolada jest super!) na gryczanym spodzie i bardzo mi się ten zestaw smaków podoba. Spróbujcie, może ten mazurek będzie alternatywą dla klasycznych wielkanocnych […]
Wiosna prosi się o zielone skarby na talerzu! Mi przychodzi o tej porze ochota na szpinak, staram się mieć pewien umiar, ale mogę go wcinać w sokach, smoothies, na ulubionym toście z jajkiem i własnie w tej wersji –palak paneer, które obok butter chicken jest pewnie najpopularniejszym daniem kuchni indyjskiej. Moja wersja musiała zostać przechrzczona, bo […]
Dopóki nie wyjechałam raz i drugi do Indii kuchnia tego kontynentu była mi dość obojętna. Zdarzało mi sie zjeść szpinak z serem czy kurczaka w maślanym sosie, samosy z warzywami i pszenne naany zawsze uważalam za niczego sobie, ale nie miałam fantazji gotowac indyjsko w domu czy szczególnie często stołować się w, nota bene dość […]