Menu ☰

Pankejki z mąki ryżowej (bez glutenu)

To taki śniadaniowy hit.
Mam wrażenie, że blueberry pancakes to coś, co każdy by wybrał widząc taką pozycje w menu dowolnej śniadaniowni.
Potrafię zrobić michę ciasta i jeść je na śniadanie i obiad, i nie jest mi mało.

Dobrze się trzymają, nie kruszą, są wilgotne, lekko puszyste i doskonałe ot tak, prosto z patelni. Dla unikających glutenu jak znalazł. Dla wegan – jak dopracuję wersję bezjajeczną to na pewno się tu pojawią, bo pankejki to jest mój comfort food na maxa więc regularnie się za nie biorę.

Smacznego!

Na 3-4 osoby
0,5 szkle mleka kokosowego (Arroy D) lub innego roślinnego, może być zwykłe owsiane
2 dojrzałe banany
2 jaja
1 szkl. maki ryżowej białej (200 g plus minus)
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki cynamonu opcjonalnie
2-3 garście borwek amerykańskich (mogą być jagody, pokrojone drobno truskawki)
+ tłuszcz kokosowy do smażenia
Mokre i suche składniki (oprócz owoców) wrzucam do kielicha blendera i dokładnie miksuję. Ciasto powinno być mocno gęste, trochę bardziej niż na naleśniki, ale jednak ruchome, płynne.
Rozgrzewam dobrze patelnię naleśnikową, nieprzywierającą, zmniejszam gaz, rozpuszczam odrobine tłuszczu kokosowego i smażę po 2-3 pankejki na raz. Po nałożeniu przykrywam pokrywką na 2-3 minuty i delikatnie odwracam, smażę kolejne 2 minuty.
Zajadam ze świeżymi owocami, syropem daktylowym lub klonowym, jogurtem wegańskim lub twarożkiem z nerkowców.
Tagi: , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *