Wiosenna zupa z fasolą adzuki i fenkułem / detoks TMC
Zupa, którą podjadam w czasie wiosennej kuracji oczyszczającej w zgodzie z Tradycyjna Medycyną Chińską.
Jemy ją w drugim tygodniu, na rozszerzonym menu.
Bazuje na podstawowych składnikach tego detoksu, mieszają się tu różne konsystencje, jest smaczna i daje sytość.
Przepis na 1 porcję:
2 łyżki ugotowanej fasoli adzuki (namocz na noc, gotuj w świeżej wodzie, ok 40 min z kawałeczkiem glona kombu lub ziarnami kuminu/kminku/kopru włoskiego/kilkoma plasterkami imbiru)
2-3 łyżki ugotowanego pełnoziarnistego ryżu lub ziaren orkiszu (jak na opakowaniu)
1/2 fenkuła świeżego (poszatkowany i podduszony na patelni na wodzie z odrobiną oliwy)
szklanka bulionu warzywnego
sos sojowy tamari lub pasta miso do smaku
łyżka oleju lnianego do polania
do posypania: gomasio (prażony sezam z solą), zioła świeże, prażone pestki słonecznika
Smacznego!