Wegańskie, domowe lody z rabarbarem
Troszkę lodów unikam, a troszkę bez nich nie umiem… we wszystkim dobrze mieć balans więc jak już czasem nie mogę i ten lodo-głodek rośnie w moc, to kombinuje sobie takie domowe, wegańskie lody bez cukru i idę w rozpustę – tym razem to kwaśno-słodki, karmelizowany, gorący rabarbar, który zmysłowo miesza się z rozpływającymi bananowo-kokosowymi lodami. Wszystko podkręcone wanilią. Oh… zróbcie sobie trochę rozpusty, raz się żyje!
PRZEPIS
1 duża porcja lub 2 mniejsze
Lody:
1 duży banan
200 ml tłustego mleka kokosowego (używam takiego jednolitego, jeśli masz puszkę to użyj tej gęstej, białej części)
3 miękkie daktyle (opcjonalnie, podnosi to słodkość lodów więc przyda się szczególnie gdy banan nie jest bardzo dojrzały)
1 łyżeczka esencji waniliowej lub ziarenka wyskrobane z 1/2 laski wanilii (opcjonalnie, chociaż polecam bardzo)
Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki w blenderze, przełóż do pudełka i mroź ok. 1h. Jeśli chcesz by lody były bardziej kremowe co ok 30-40 min wyjmij je, zmiksuj ponownie i znów włóż do mrożenia (zrób to 1, a nawet 3-4 razy). Wyjmij lody kilka minut przed podaniem (ja ponownie je miksuję i takie od razu podaję).
Karmelizowany rabarbar:
200 g rabarbaru (4-5 pałek)
50 g cukru kokosowego
1 łyżka wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka esencji waniliowej lub wanilia z drugiej połówki laski (opcjonalnie)
Opłucz i pokrój rabarbar na 1 cm kawałki.
Na patelni wymieszaj cukier z wodą i sokiem z cytryny na papkę, ustaw kuchenkę na średnią moc i podgrzewaj. Kiedy zacznie się gotować poczekaj ok. 1-2 min i wrzuć rabarbar i wanilię, zwiększ moc/ogień na dość duży i mieszając od czasu do czasu duś rabarbar kilka minut, aż zmięknie.
Nakładaj od razu na lody, smacznego!