Tapioka, truskawki i skondensowane mleko kokosowe
Łapcie ostatnie truskawki i spróbujcie tego deseru – jest cudowny! Gęsta, jędrna, kokosowa tapioka, połączona ze zmiksowanymi, pełnymi słońca truskawkami i ta warstwa gęstego mleka kokosowego na wierzchu…mmmmm! Powstał z tego co pod ręką, a teraz śni mi się po nocach 🙂
PRZEPIS
2 duże porcje
tapioka:
1/3 szkl. drobnych kulek tapioki
1 pełna szkl. wody
2/3 szkl. mleka kokosowego (Arroy-D w zielonym kartonie)
2 łyżki syropu klonowego
Zagotuj wodę w niedużym garnku. Tapiokę wysyp na sitko, przepłucz i dodaj do gotującej się wody.
Zmniejsz ogień i gotuj często mieszając (tapioka przykleja się do dna garnka) aż kuleczki z białych zrobią się transparentne z niewielkimi śladami bieli (ok 10 min).
Dodaj mleko kokosowe, syrop klonowy i zagotuj mieszając co jakiś czas.
Potrzymaj na gazie jeszcze kilka minut – kuleczki są ugotowane jeśli nie są twarde w środku. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
truskawki:
ok. 180 g truskawek
2 łyżki syropu klonowego
1/2 laski wanilii
Opłucz truskawki i oddziel szypułki. Zmiksuj z syropem i wanilią wyskrobaną z połowy laski. Odstaw.
skondensowane mleko kokosowe:
1/3 szkl. mleka kokosowego (Arroy-D)
2 łyżki syropu klonowego,
szczypta soli
Zagotuj mleko z solą i syropem w niedużym garnuszku, gotuj na najmniejszym płomieniu ok 20-25 min, od czasu do czasu mieszając – odparuje woda i mleko znacznie zgęstnieje.
W 2 szklankach układaj naprzemiennie tapiokę i truskawki, na wierzch nałóż skondensowane mleczko i schłodź w lodówce przed podaniem (wyzwanie!) i zajadaj o każdej porze dnia. Smacznego!