Rabarbar pod owsianą kruszonką (vegan, bez cukru)
Prosty i szybki sposób na rabarbar w wersji g-f jeśli użyjecie bezglutenowych płatków owsianych. Uwielbiam tę wersję z lodami lub jogurtem kokosowym, dają fajnego balansu. Polecam poeksperymentowac i wymieszać rabarbar z borówkami amerykańskimi, malinami czy truskawkami – nadają więcej wilgoci i słodkości. To jest jedno z moich ulubionych ostatnio śniadań, syci, wypełnia moją potrzebę słodkiego i dobrze przyjmuje białkowy upgrade w postaci masła orzechowego 😉
PRZEPIS
2 duże porcje lub 3-4 mniejsze
3 pałki rabarbaru średniej wielkości
1/2 laski wanilii
2 łyżki syropu daktylowego
kruszonka:
85 g płatków owsianych zmielonych na mąkę
3 łyżki całych płatków owsianych
65 g wegańskiego masła (lub oleju kokosowego)
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celcjusza.
Rabarbar płuczę, oczyszczam troszkę z włókien i kroję na około 1 cm kawałki. Wrzucam do naczynia żaroodpornego, dodaje syrop daktylowy i nasionka wanilii wyskrobane z laski i mieszam. Wstawiam do piekarnika na ok 10 min i w tym czasie przygotowuję kruszonkę.
Mieszam mąkę owsianą z płatkami, cynamonem, solą, dodaję masło i syrop klonowy i ucieram szybko aż składniki się połączą. Wyciągam naczynie z rabarbarem i układam ciasto nierównomiernie na wierzchu. Piekę jeszcze ok 25 min, zajadam ciepłe z lodami lub jogurtem kokosowym.
Smacznego!