Menu ☰

Jagielnik z rabarbarem (vegan, bez cukru, bez glutenu)

Bardzo mi pasuje połączenie kwaśnego rabarbaru z kaszą jaglaną, aksamitnym mlekiem kokosowym i aromatem wanilii. Jest w nim miękkość, jakaś łagodność, a przy tym wyrazisty, rześki, kwaśny smak, który na słodkawym spodzie z masła orzechowego robi coś naprawdę fantastycznego w kubki smakowe.

Jagły i rabarbar łączyłam już w kremowym budyniu z jaglanej mąki, teraz czas na późno wiosenny jagielnik, na wierzchu którego układam podduszony rabarbar i mango, ale równie dobrze z rabarbarem spasują się lokalne truskawki.

To ciasto robi się naprawdę łatwo, potrzebny jest tylko dobry blender – ręczny lub kielichowy by dość dobrze utarł masę. Warto zrobić je dnia poprzedniego, by postało przez noc w lodówce i dobrze stężało. Zamiast nocowania w lodówce może być 1-2h w zamrażalce, a właściwie to przyznam się, że często nie czekam za długo aż się zetnie i pierwszy kawałek jest właśnie taki, jak na zdjęciu – jeszcze miękko-kremowy, rozpływający się powoli w ustach…mmmniam!

Możecie wykorzystać tylko ksylitol/erytrol do tego ciasta, ale nie polecam używać ich za dużo na raz bo czasem trzeba się do nich przyzwyczaić, mogą powodować troszkę dyskomfortu w brzuchu np. wzdęć jeśli spożyjemy za dużo, dlatego sięgam również po syrop daktylowy i klonowy w przepisie.

PRZEPIS 
naczynie kwadratowe ok. 17 x 17 cm (+/- 10 porcji ciasta)

Owsiano-orzeszkowy spód:
50 g płatków owsianych (bezglutenowe w opcji gluten-free)
1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego w wersji stałej
2 łyżki masła orzechowego dobrej jakości
1 łyżka syropu daktylowego

Wszystkie składniki blenduję krótko na zwartą masę – wychodzi z tych proporcji dość elastyczna, jeśli jest za sucha daję nieco więcej masła lub oleju, jeśli się „ciapcia” to trochę więcej płatków.

Naczynie na ciasto wykładam papierem do pieczenia i wylepiam spód dość cienko i równo, a potem siup do lodówki na czas robienia masy.

Jaglano-rabarbarowa masa:
100 g kaszy jaglanej
250 ml mleka kokosowego (treściwe np. Arroy-D)
150 ml wody
1/2 laski wanilii (delikatnie rozkrajam wzdłuż i wydłubuję ziarenka wanilii, które trafią do garnka razem z resztą laski)
szczypta soli
2 łyżki ksylitolu (lub erytrol/syrop klonowy)
2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
80 g namoczonych nerkowców (moczę noc w chłodnej lub ok 1-2h w ciepłej wodzie)
1,5 laski rabarbaru dużej (ok 250g) + 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego + 2 łyżki ksylitolu

Kaszę przelewam wrzątkiem na sitku i wrzucam do garnka z mlekiem kokosowym, wodą, szczyptą soli, ksylitolem i laską wanilii.
Doprowadzam do wrzenia, przykrywam i gotuję łagodnie przez 20 min – płyn ma się wchłonąć. Zdejmuję z grzejnika, wyciągam laskę wanilii, dodaję olej kokosowy, mieszam i pozostawiam pod przykryciem by kasza jeszcze rozmiękła.

Rabarbar myję, oczyszczam z zewnętrznej skórki delikatnie i kroję na 1 cm kawałki. Na dużej patelni podgrzewam 1 łyżkę oleju kokosowego, dodaję pokrojony rabarbar, zasypuję ksylitolem i pozostawiam na niedużym ogniu na 10-15 min pod przykryciem, by rabarbar zupełnie rozmiękł, od czasu do czasu mieszam, upewniając się, że nie przywarł, ew. dodaje odrobinę wody.

Do blendera kielichowego wrzucam odsączone orzechy nerkowce i dodaję 2 łyżki kaszy, zaczynam blendować w różnym tempie, z przerwami dla blendera by odpoczął. Dodaję połowę pozostałej kaszy i połowę rabarbaru, blenduję i na koniec wrzucam pozostałą kaszę i rabarbar, mieszam łyżką i jak najdokładniej miksuję.
• Jeśli korzystasz z ręcznego blendera to polecam spory garnek -> zmiksuj najpierw nerkowce z odrobiną kaszy, a potem dodaj już wszystko i blenduj, ewentualnie dając blenderowi (i swojej ręce) odpocząć. •

Masę rozprowadzam równomiernie na schłodzonym spodzie i przygotowuję polewę. Można ją zrobić od razu i schładzać z ciastem, lub zrobić świeżą tuż przed podaniem ciasta, będzie jeszcze ciepła, co fajnie kontrastuję z zimnym jagielnikiem.

Rabarbarowa polewa:
1 duża laska rabarbaru
1/2 mango bez skóry
2-3 łyżki syropu klonowego (może być ksylitol/erytrol)
1 łyżka oleju kokosowego

Na patelni rozpuszczam olej, wrzucam oczyszczony i pokrojony w 1 cm kawałki rabarbar i pokrojone w kostkę mango, dodaję syrop klonowy. Przykrywam i duszę na wolnym ogniu ok 10-15 min, aż się rozpadną, mieszam by smaki się dokładnie wymieszały i przegryzły i układam na jagielniku.

Smacznego!

Tagi: , , , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *