Dyniowe, korzenne smoothie
Zima w centralnej Polsce przebiega w dość wiosenniej aurze, w sumie to z perspektywy Tradycyjnej Medycyny Chińskiej już zaczęła się wiosna, więc czemu by nie zaszaleć z letnią wariacją na temat dyni. Smoothie bowl ze świeżych, nieraz mrożonych składników to zdecydowanie pokarm ochładzający, dobry na ciepłe, suche dni, ale w tej wersji z rozgrzewającymi, korzennymi przyprawami myślę, że może rozchmurzyć lutowe popołudnie. Może tylko nie jedzcie tego smoothie na śniadanie (są tu mocno wychładzające mrożone banany) – rano rozgrzejcie brzuch ciepłymi napojami i ciepłym posiłkiem, ale jakoś w ciągu dnia, koło południa gdy yang (energia ognia, dynamiczna, ciepła) jest najwyższe można śmiało zaszaleć 🙂
Jeśli cierpicie akurat na katar i wyraźne objawy wychłodzenia organizmu, w takiej sytuacji polecam zdecydowanie takie rozgrzewajace zupy , dyniowo-soczewicowe curry , ciepłą jaglankę dyniową lub to przepyszne dyniowo-korzenne kakao).
PRZEPIS
2 porcje
150 ml wegańskiego mleka (ryżowe, owsiane, migdałowe)
100 ml wody
1 mrożony banan (jeśli chcesz by smoothie było mniej ochładzające i nieco rzadsze użyj „normalnego” banana)
4 łyżki puree z dyni
0,5 łyżeczki cynamonu w proszku
0,25 łyżeczki każdej z tych przypraw: gałka muszkatołowa, zmielone goździki, kurkuma, ewentualnie kardamon w proszku
szczypta soli i pieprzu (pieprz rozgrzeje dodatkowo i wzmocni działanie kurkumy)
1 łyżeczka maca w proszku (opcjonalnie)
2 łyżeczki masła z nerkowców lub migdałów
5-6 miękkich daktyli bez pestek (jeśli są twarde/suche zalej je na 10 min odrobiną gorącej wody i użyj i daktyli i wody do smoothie)
Wszystkie składniki oprócz wody dodaj do blendera i miksuj. Jeśli smoothie jest zbyt gęste dodawaj powoli wodę aż konsystencja będzie Ci odpowiadać. Zajadaj (lub pij) świeżo przyrządzone, jeśli jest gęste to świetnie sprawdzi się jako baza smoothie bowla z ulubionymi dodatkami na wierzchu.
Smacznego!