Menu ☰

Czarny ryż z mango i sosem kokosowym

Uwielbiam. Może mango kupione w Polsce nie będzie nigdy smakowało jak to dojrzewające w pełnym słońcu, ale ten deser raz na jakiś czas musi pojawić się w moim menu. Właściwie to najchętniej robię go w ramach śniadania, co i Wam serdecznie polecam jako doskonały początek dnia. Jeśli nie mam świeżego mango to na noc namaczam kilka plastrów suszonego mango – pęcznieją i bardzo przypominają w smaku i konsystencji świeży, soczysty owoc.

PRZEPIS

Porcja na 2 osoby

130 g czarnego ryżu (namocz na noc-wtedy gotowanie potrwa ok 20 min zamiast 40 min)
200 ml wody do ugotowania ryżu
0,5  łyżeczki imbiru w proszku lub 1 łyżeczka utartego korzenia imbiru (polecam korzeń, suszony imbir ma bardzo gorącą termikę i używamy go raczej jako „lekarstwa”)
0,5 łyżeczki kardamonu w proszku (lub 3-4 roztarte w moździerzu ziarenka kardamonu bez łupinek)
szczypta soli
200 ml gęstego mleka kokosowego (używam Arroy-D)
4 łyżeczki syropu klonowego
szczypta soli
1 łyżeczka skrobi (ziemniaczana/z tapioki/z kleistego ryżu)
płatki/chipsy kokosowe (opcja: można uprażyć ok 1 minutę na rozgrzanej patelni do lekkiego ich przytumienienia)
1 małe lub 0,5 dużego mango (możesz jeść surowe, co polecam bardziej na lato, na na chłodniejsze pory roku – podsmaż/podduś mango z odrobiną oleju kokosowego)

Namocz ryż na noc, wypłucz i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, dodaj przyprawy i gotuj ok 20 min na małym ogniu aż woda się wchłonie a ryż zmięknie. (jeśli nie namoczysz po prostu porządnie przepłucz i gotuj dłużej, ze 40 min będzie potrzeba)

W osobnym garnuszku wymieszaj mleko, syrop klonowy, dodaj sól i gotuj na niedużym ogniu kilka minut. Łyżeczkę skrobii rozprowadź w 1 łyżce wody i dodaj do mleka, zamieszaj od razu i gotuj jeszcze 2-3 min. Po dodaniu skrobii mleko od razu zgęstnieje do przyjemnej, kremowej konsystencji.

Podawaj ryż polany sosem kokosowym, udekorowany kawałkami mango i płatkami kokosowymi.

Tu przewodnik jak pociąć łatwo mango – zdjęcie zaczerpnięte z tej strony https://www.delish.com/kitchen-tools/kitchen-secrets/a20143097/how-to-cut-a-mango/

 

Tagi: , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *