Summer rolls z tempeh i melonem
Zamarzyło mi się coś smakującego Azją, za oknem 35 stopni, wymyśliłam więc, że takie rolki, których nie trzeba gotować będą idealne. Wszystko co miałam akurat w lodówce idealnie się wpisało w temat, mogłabym mieć jeszcze bazylię tajską albo kolendrę, dla uzupełniania tropikalnych smaków – jeśli masz je w lodówce albo sklepie pod domem, śmiało, dołóż trochę do każdej rolki, będzie jeszcze smaczniej!
Aha – do moich summer rollsów dodałam po cząstce małych pomidorków – totalnie opcjonalna sprawa, są zupełnie nie potrzebne, ale wpasowały się nieźle ze swoim słodko-kwaskowatą, letnią świeżością.
PRZEPIS
(na 8 summer rolls)
8 arkuszy papieru ryżowego (okrągły lub kwadratowy – sprawdzi się też papier z tapioki i ryżu, takiego użyłam w tym przepisie, jest trochę grubszy, nie pęka tak jak delikatniejszy ryżowy czasem)
ok 80g. makaronu ryżowego (weź na oko, będzie dobrze ;))
8 niedużych plasterków melona ok. 4 mm grubości (jak nie masz melona fajnie sprawdzi się słodziutkie mango, ale nawet chrupiący, świeży ogórek będzie dobrym zamiennikiem)
8 plasterków tempeh naturalnego (podsmażonych na 1 łyżeczce oleju kokosowego)
1 garść liści szpinaku umytych i odwirowanych
1 garść drobno porwanej sałaty umytej i odwirowanej
1 duża garść kiełków mung przepłukanych
- Makaron ryżowy przepłucz, włóż do garnka z wodą, która go zakrywa i zagotuj na małym ogniu. Sprawdź po ok 3 min gotowania czy jest już miękki (ale jędrny) i jeśli tak, odlej. Może na opakowaniu będą inne wskazówki przygotowania – wtedy postępuj z nimi jeśli wolisz.
- Przygotuj wszystkie składniki tak by mieć je pod ręką, a do płaskiego, sporego naczynia/miski wlej trochę ciepłej wody na dno – będziesz w niej maczać papier ryżowy.
- Maczaj papier w wodzie (3 sek starczą) i w jego dolnej części (jakieś 5 cm od dolnego brzegu), na środku układaj na sobie składniki – plasterek tempeh, na nim melon, liście sałaty i szpinaku, odrobina makaronu (układaj wszystko w miarę podłużnie) i kiełków.
- Złóż boki papieru, tak jak składa się kartkę, zakrywając całkowicie lub częściowo „farsz”.
- Zawiń teraz dół papieru zakrywając nadzienie i pomagając sobie palcami w utrzymaniu składników w miarę ścisło zwijaj rolkę do góry.
- Rolki z papieru z tapioką będą się bardzo kleić do siebie – jeśli zjesz je w miarę szybko to ok, ale jak odłożysz do lodówki lepiej posmaruj je delikatnie oliwą/olejem
Sos:
2 czubate łyżeczki masła orzechowego
4 łyżeczki sosu sojowego tamari
4 łyżeczki wody
1/4 łyżeczki płatków chili
1 plaster imbiru
sok z 1/2 cytryny
Zblenduj wszystkie składniki.
Maczaj rolki w sosie i zajadaj, są pyszne i lekkie, super na letni obiad lub wczesną kolację (dziś je jem na śniadanie :)).