Mazurek różano-kajmakowy, bez cukru i glutenu
Mazurki…. nie ma bez nich Wielkanocy. Od 2-3 lat nie ma wielkanocy bez moich prób (i błędów;)) w wydaniu wegańsko-bezglutenowym 🙂 W tym roku zabawiłam się w kajmak i róże (ekspresowa różana marmolada jest super!) na gryczanym spodzie i bardzo mi się ten zestaw smaków podoba.
Spróbujcie, może ten mazurek będzie alternatywą dla klasycznych wielkanocnych łakoci.
PRZEPIS
Na 1 większy, lub 2 mniejsze mazurki
Na ciasto:
250 g mąki gryczanej niepalonej
skórka otarta z 1/2 cytryny
1 jajo z siemienia lnianego (1 łyżka zmielonego siemienia zalana 2 łyżkami wody i odstawiona na kilka minut)
125 g oleju kokosowego (o stałej konsystencji)
1 łyżka ksylitolu
1 łyżka melasy
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- W dużej misce wymieszaj mąke, skórkę i ksylitol.
- Dodaj olej kokosowy i zacznij zagniatac ciasto rozcierając je w dłoniach.
- W połowie zagniatania dodaj siemię lniane i melasę i szybko dokończ robotę zbierając ciasto w kulkę.
- Średniej wielkości formę wyłóż papierem do pieczenia i wylepiaj ciastem, tak by miało kilka mm to 1 centymetra grubości. Brzegi ciasta zrób nieco wyższe.
- Piecz ok 20-25 min, wyjmij z piekarnika i ostudź.
Na polewę kajmakową:
300 ml mleka kokosowego
4 łyżki ksylitolu
100 ml syropu klonowego
szczypta soli
- Wszystkie składniki wymieszaj w garnuszku i podgrzewaj na średnim ogniu.
- Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj ok 2h mieszając co jakiś czas i coraz częściej bliżej końca, gdy masa zacznie gęstnieć.
Na szybki dżem różany:
12 suszonych śliwek
100 ml wody różanej
- Zalej śliwki wodą różaną i odstaw na 20 min (lub więcej).
- Zblenduj na gładką marmoladę
Ostudzone mazurki posmaruj marmoladą i warstwą kajmaku. Udekoruj bakaliami lub płatkami suszonych kwiatów. Kruche ciasto jest dość delikatne więc uważaj by się nie połamało w trakcie przenoszenia.
Smacznego!