Karmelizowane banany i cynamonowa quinoa
Owsianki, jaglanki, puddingi, polenta – kocham! Nie ma lepszego śniadania, po prostu nie ma. Naleśniki czasem – ok, jajka na miękko – też ok, ale codziennie budzę się z myślą jaka owsianka, z jakimi owocami i dodatkami wypełni mój brzuch. Mam swoje ukochane klasyki, proste, 2-3 składnikowe poranne miski, ale mam też takich bardziej „niedzielnych” ulubieńców, na leniwy poranek, który sącze razem z przyprawioną goździkami kawą.
Może macie ochotę osłodzić sobie poranek poniedziałkowy, przygotowanie tego talerza pyszności zajmie Wam nie więcej niż 20 minut!
PRZEPIS
Na śniadanie dla 2 osób:
2 banany
2 łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego
3 łyżeczki syropu klonowego
150 g białej komosy ryżowej (quinoa)
300 ml wody
1 laska cynamonu
1 łyżeczka cynamonu w proszku
szczypta soli
odrobina esencji waniliowej (opcjonalnie)
- Quinoa, wypłucz, umieśc w garnku z wodą i laską cynamonu, zagotuj i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem aż wchłonie wodę (ok 15-18 minut)
- Banany obierz i przekrój wzdłuż na pół.
- Na nieprzywierającej patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj 1 łyżeczkę syropu klonowego, wymieszaj i ułóż banany płaską stroną do dna patelni, z wierzchu polej 2gą łyżeczką syropu klonowego.
- Smaż na średnim ogniu ok 5 m, delikatnie przewróć i podgrzewaj jeszcze ok 3 minuty, rozłóż na 2 talerzach.
- Na patelnię po bananach przełóż ugotowaną quinoa (wyjmij laske cynamonu), dodaj 1 łyżeczkę cynamonu w proszku i 1 łyżeczkę syropu klonowego, podgrzewaj 1 minutę, mieszając, tak by pochłonęła aromaty i smaczki z patelni.
- Ułóż komosę na bananach, podawaj z jogurtem kokosowym i kleksem tego obłędnego sosu z surowym kakao lub ulubionym dżemem (w sezonie kwaśny dżem z porzeczek i chia będzie w sam raz!).