Aromatyczna kawa z cykorii
To jest napój, który zrobiłam pierwszy raz zeszłej jesieni i mało co smakuje mi tak bardzo! Jest świetnym zamiennikiem kawy, jeśli chcecie sobie zrobić od tej uzależniającej czarnej królowej chwilę przerwy.
Zanim zaczęłam się uczyć TMC* nie miałam pojecia, że coś takiego jak kawa z prażonej cykorii istnieje, w ogóle mało wiedziałam o zbożowych kawach, które jeszcze kilkadziesiąt lat temu były zdaje się popularnym napojem.
Cykoriowa kawa jest super! Jest czarna jak smoła (w ogóle zmieloną prażona cykorie daje się do rozpuszczalnej kawy właśnie dla pieknego koloru), gorzka w smaku, a nasze ciałko, śledziona szczególnie bardzo, bardzo ją lubi. Ba! Możecie ją pić rano po przebudzeniu, żeby oczyścić organizm, małej czarnej na puste brzucho nikt Wam nie poleci. Cykoria pomaga w pródukcji soków żołądkowych i tym samym wspomaga trawienie, działa moczopędnie czyli pomaga oczyszczać nerki. Podprażona w tej wersji na kawę dodatkowo ogrzewa organizm pomagając wzmacniać Qi (energię) Śledziony – czyli daje ogromnie ważnemu i często wychłodzonemu współczesną dietą (uwielbiasz sery, banany, awokado, czarną kawę, herbatę czarną i zieloną, słodycze, mleko, jogurty, sałatki, zimne napoje? poczytaj koniecznie o termice pokarmów i łap się m.in. za kawę z cykorii) organowi ciepło, niezbędne by ruszył do pracy.
Ten napój Cię rozgrzeje, ale nie rozpali wnętrzności. Obudzi jeśli masz zjazd energii, ale nie osuszy płynów ciała i możesz go pić o każdej porze dnia – nie spowoduje kłopotów ze spaniem.
*Tradycyjna Medycyna Chińska
** do tej kawy dodaje czasem Ashwagandhę, która ma bardzo wyraźny, gorzki smak, a w intensywności aromatów tej kawy udaje mi sie go nieco ukryć
PRZEPIS
1 łyżeczka prażonej cykorii (używam takiej do zaparzania – czyli nie rozpuszczalnej – marki Lima)
1 łyżeczka kakao dobrej jakości (opcjonalnie)
1 łyżeczka syropu klonowego (jeśli używasz naturalnie słodkiego mleka roślinnego to może obejdziesz sie bez)
1/2 łyżeczki oleju kokosowego
1/2 łyżeczki suszonej skórki z dojrzałej mandarynki (Chen Pi – do kupienia w sklepach internetowych związanych z TMC), najlepiej zmielonej na drobny proszek (opcjonalnie, chociaz polecam bardzo)
1/4 łyżeczki cynamonu (też opcja, czasem pomijam)
2 zielone nasiona kardamonu roztarte lekko w moździerzu (lub nożem na desce)
2 goździki rostarte lekko w moździerzu
szczypta soli
150 ml wody
200 ml mleka roślinnego (uwielbiam z owsianym lub pół na pół owsiane i ryżowe)
W garnuszku podgrzej na małym gazie wodę z cykorią, kardamonem, goździkami, cynamonem i Chen Pi. Dodaj mleko i podgrzej by napój był bardzo gorący. Przelej przez sitko do blendera, dodaj olej kokosowy, syrop klonowy i kakao, zblenduj przez chwilę i pij od razu 🙂
To jest zaskakująco dobre!
Edyta, super, ciesze się, że Ci posmakowało!