Szybkie kulki mocy z fistaszków i czekolady
Kulki na szybko, z prostych składników, które łatwo znaleźć w szafce lub sklepiku za rogiem. Na spotkanie w kobiecym gronie, dla przegonienia głodu, przegryzienia do kawy, rozpieszczenia się małym deserem po obiedzie. Leniwie albo w biegu. Na poczęstowanie sąsiadów, zawiezienie rodzicóm zamiast klasycznej drożdżówki, podarowanie przyjacielowi w prezencie. Dobre dla każdego i zawsze. I smakują. Każdemu i zawsze 🙂
PRZEPIS
Na ok. 25 kulek
0,5 szkl. orzeszków ziemnych (zwykłe, niesolone)
0,5 szkl. pestek słonecznika
10-12 miękkich daktyli
3 łyżeczki masła orzechowego
3-4 łyżeczki oleju kokosowego
2 łyżeczki karobu (opcjionalnie)
2 łyżeczki kakao (lub 3 jesli nie używasz karobu)
2 łyżeczki kruszonych ziaren kakao (no dobra, to może nie jest w kazdym sklepiku na rogu, ale przyda się w Twojej szafce bardzo! Jak nie masz to nie szkodzi – użyj dodatkowej łyżeczki kakao, tylko kulki będą mniej chrupiące)
ewentualnie kilka łyżeczek mleka roślinnego (tylko jeśli masa jest zbyt sucha i nie chce się zbić w jędrną “plastelinę”
2 łyżki wiórków kokosowych do obtoczenia
Podpraż osobno orzeszki ziemne i pestki słonecznika na gorącej patelni przez chwilę (nie jest to konieczne, ale zdrowsze), odstaw na moment do ostygnięcia i wrzuć do robota/blendera, zblenduj kilka chwil. Dodaj wypestkowane daktyle, zblenduj ponownie. Teraz dodaj resztę składników i blenduj aż masa stanie się jednolita dodając ewentualnie odrobinę mleka roślinnego. Wstaw masę na min 30 minut do lodówki (lub ok 10 min do zamrażalnika), wyjmij i formuj kulki. Obtocz w wiórkach kokosowych, (lub w kakao, karobie – jak lubisz) i wcinaj. Najfajniejsze moim zdaniem są prosto z lodówki 🙂