Quinoa, karmelizowana gruszka, figi i czekoladowy sos z tahiny
Niedzielna pobudka przed słońcem, leniwy poranek i ochota na jakies dobre śniadanie, rozgrzewajce, rozpieszczające, wypełniające brzuch i oczy szczęściem. Spotkanie różnych temperatur, faktur, kolorów, aromatycznego rumu ze słodką gruszką, gorzkiego kakao i gęstej tahini, delikatnych fig, kwaśnego granatu i chrupiących ziaren kakao. Leniwie, a wszystko jakoś się tak poskładało i zrobiło niemal samo w 30 minut 🙂
PRZEPIS
Na 2 śniadaniowe porcje:
1 szkl. ziaren quinoa
plaster imbiru, kawałek kory cynamonu
1 gruszka przekrojona na ćwiartki i pokrojona w plasterki (bez gniazd nasiennych)
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżka złotego rumu
1 duża figa pokrojona na plasterki
ziarna z pół owocu granatu
garść ziaren kakao
sos z tahini i kakao
W garnku zagotuj 2 szklanki wody z plastrem imbiru i kora cynamonu. Ziarna quinoa przepłucz na sitku i wrzuć do gotującej wody, przykryj i gotuj na małym gazie 15 minut. Zdejmij pokrywkę, przemieszaj delikatnie widelcem, jeśli jest jeszcze trochę wody pogotuj 2-3 minuty dając jej odparować. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, ułóż plasterki gruszki i smaż ok 10 minut aż nabiorą złotego koloru (możesz opruszyć je odrobiną cukru kokosowego). Polej rumem i smaż jeszcze ok 30 sekund.
Rozłóż quinoę do 2 misek (wyjmij imbir i cynamon), ułóż na wierzchu plastry gruszki, figi, polej sosem tahini i posyp nasionami granatu i ziarnami kakao. Obłęd!