Rubinowe smoothie
Krótkie odwiedziny na działce u brata. Małe ludki, piaskownica, mrówki chowające w pośpiechu swoje jajka, pajęczyny, soczyta zieleń, śmiech przeplatany spontanicznymi dziecięcymi łzami, szum wiatru w liściach i umorusane wiśniami pulchne policzki. Wróciłam z łubianką lśniących, rubinowo czerwonych wiśni i dziś stworzyłam z nich to rubinowe, przepyszne cudo.
Zgodnie z Tradycyjną Medycyną Chińską taki czerwony kolor dodaje energii Yang, odżywia Serce i buduje Krew (działa wzmacniająco, poprawia cyrkulację) – wszystkie warzywa i owoce z tej mieszanki mają takie działanie, dlatego taki smoothie będzie świetny przy anemii, osłabieniu i dla wszystkich kobiet, które szczególnie powinny troszczyć się o zasilanie krwi. Ponadto burak podziała dobrze na wątrobę, a wiśnie wzmocnią nerki, więc łapcie za blender i działajcie!
PRZEPIS
Na 1 wielką szklankę (ok 0,5 l) smoothie użyj:
2 nieduże buraki
2 duże marchewki
2 garści dojrzałych truskawek
2 garści wiśni
opcjonalnie 1 łyżka siemienia lnianego lub chia (uwielbiam chrupiące drobinki siemienia)
kawałek imbiru (wielkości pół kciuka)
¼ łyżeczki cynamonu
Użyj sokowirówki, żeby wycisnąc sok z buraków, marchwi i imbiru. Jeśli nie masz sokowirówki pewnie znajdziesz w sklepach soki warzywne, marchew bez problemu, a może trafisz też na buraka. Zmieszaj, zetrzyj imbir i gotowe.
Do blendera wrzuć wypestkowane wiśnie, truskawki, cynamon i wlej warzywny sok. Zblenduj na gładki koktajl i pij od razu, póki pełno w nim witamin.