Sałata z malinami i szparagami stir-fry z truskawkowym sosem
Było – minęło.
Wychodzę na trawnik jak na step spalony słońcem, żółte źdźbła kłują twardą skórę na stopach a we włosach plączą się kolejne rudo-rdzawe, skręcone z pragnienia liście.
Może jeszcze znajdziecie w zakamarkach lokalnych bazarów łubiankę truskawek i zielone szparagi. Złapcie, nacieszcie się tymi kolorami i smakami, niech dziś soczystość będzie chociaż na talerzu, świat musi najwyraźniej jeszcze zaczekać na zasłużony prysznic.
PRZEPIS
Duża miska sałaty dla 1-2 osób
ok 10 liści sałaty rzymskiej
2 garście szpinaku
1 garść rukoli
10 szparagów + 1 łyżka oleju np. kokosowego + 1 łyżka sosou sojowego + 1 łyżeczka podprażonego czarnego sezamu
szklanka malin
sos:
8 dużych truskawek (możesz zastąpić podwójną dawką malin)
sok z pół limonki
2 łyżki oleju lnianego
1 łyżka syropu daktylowego
sól, pieprz
Sałaty umyj, odwiruj, wymieszaj w misce. Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końcówki i podsmaż na oleju poruszając patelnią tak by się nie przypalały. Po kilku minutach będą doskonale chrupiące i nadal pięknie zielone. Na koniec smażenia dodaj łyżkę sosu sojowego i posyp sezamem, potrząśnij patelnią by szparagi pokryły się nimi równomiernie i przełóż je na ułożone w misce sałaty.Przygotuj sos – zblenduj wszystkie składniki – sól i pieprz dodaj na końcu miksowania, dla smaku.Sałatę posyp malinami i polej sosem truskawkowym – mi powyższa jego ilość starcza na 2 razy.P.S.Jeśli masz w szafce płatki migdałowe – podpraż je przez moment na gorącej patelni i posyp sałatkę, świetnie się komponują z tymi smakami.