Trufle podwójnie czekoladowe (bez cukru, wegańskie)
Szybkie weekendowe łakocie naładowane surową czekoladą. W tej wersji jest troche cukru z tabliczki rozpuszczonej, gorzkiej czekolady, ale jeśli obtoczycie je w gorzkim kakao to będzie zupełnie bezcukrowo.
PRZEPIS
Na kilkanaście kulek
3 łyżki pestek dyni
4 łyżki prażonych migdałów
4 czubate łyżki drobnych płatków owsianych
3 łyżeczki surowego (raw) kakao
2 łyżeczki melasy karobowej
1 czubata łyżka oleju kokosowego
5 miękkich daktyli
5-6 miekkich śliwek suszonych (jeśli są bardziej wysuszone – zalej odrobiną wody i daj im kwadrans – zmiękną; do masy dodaj odsączone)
½ łyżeczki
kardamonu
tabliczka dobrej czekolady gorzkiej
Do kielicha miksera wrzuć pestki, orzechy i płatki owsiane, zblenduj. Dodaj wszystkie pozostałe składniki poza tabliczką czekolady. Blenduj (początkowo najlepiej pulsacyjnie) aż masa stanie się sprężysta, zbita. Jeśli jest za sucha dodaj odrobinę oleju kokosowego/wodę ze śliwek suszonych/zwykłą wodę. Uformuj kuleczki, wyłóż na tacę i włóż na chwilę do zmarażarki.
Czekoladę rozpuść w kompieli wodnej, wyjmij kulki z zamrażarki i każdą nabijaj na długi patyczek by obtoczyc w płynnej czekoladzie. Schłódź w lodówce i zajadaj! 🙂