Zupa z buraków i jabłka z mleczkiem kokosowym
Krem z buraków raczej nie jest klasykiem polskiej kuchni. Barszcz czerwony, barszcz ukraiński, drobno utarte buraczki do mielonego – takie rzeczy znam z dziecinstwa i moja największa sympatią od zawsze cieszyły się te ostatnie. Gęsta, burakowo-słodka i zakwaszona jabłkiem pulpa, obok porcja ziemniaków i kotlet mielony mojej mamy – obiad idealny 🙂
Ten przepis powinien przypaść do gustu własnie fanom takich buraczków. Zupa jest bardzo gęsta, słodka, łagodna i taka kojąca, właśnie jak niedzielny obiad u rodziców.
PRZEPIS
Składniki na ok. 4 porcje
5-6 średniej wielkości buraków (opłukane i obrane
1 spore jabłko (najlepiej kwaśne, ale słodkie będzie ok)
1 duża cebula (używam czerwonej)
1 ząbek czosnku
łyżka oleju kokosowego
1 szklanka mleka kokosowego
ok. 3 szklanek bulionu (warzywny dla wersji wege lub miesny; może być z eko kostki)
kilka kropli limonki (lub cytryny) i “szczypta” sosu rybnego do smaku (sojowego lub soli w wersji wege)
Cebulę kroimy w piórka, jabłko i buraka w kostkę. W sporym garnku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy cebulę i podsmażamy 2-3 min. do zeszklenia. W trakcie dodajemy drobno posiekany lub przepuszczony przez praskę czosnek. Wrzucamy buraki i jabłko, podsmażamy 5-7 minut, mieszając w trakcie. Zalewamy bulionem, tak by ilośc płynu nie zakrywała całkowicie warzyw. Zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem, na małym płomieniu ok 45 minut. Dodajemy mleko kokosowe, mieszamy, gotujemy jeszcze ok 15-20 minut. Po tym czasie buraki powinny dać się już łatwo zmiksowac (zupa będzie miała wyczuwalną fakturę, nie będzie jedwabiście kremowa). Do blendowania najwygodniej użyc miksera ręcznego. Dosalamy do smaku sosem rybnym i jeśli chcemy odrobinę zakwasic dodajemy kilka kropel limonki. Smacznego!