Goi ga – chrupiąca sałatka z kurczakiem
Chrupiące, lekkie sałatki to istotna część wietnamskiej kuchni schowana nieśmiało za plecami zupy pho, sajgonek i kanapek banh mi. Zdecydowanie warto poeksplorować ten kierunek – w prosty i szybki sposób możemy przygotować dania, które przeniosą nas błyskawicznie do Azji i bardzo zadowolą nasze kubki smakowe. Na pierwszy ogień polecam goi ga – sałatka z białej kapusty, marchewki i piersi kurczaka – składników dostępnych na każdym bazarku. Do tego trochę najzwyklejszych fistaszków oraz kilka egzotycznych ziół i dodatków, które też coraz łatwiej zdobyć w stacjonarnych i internetowych sklepach (sos rybny czy ocet ryżowy można przechowywać długo w lodówce a papryczki chilli z powodzeniem możemy mrozić).
PRZEPIS
Składniki na bardzo dużą michę sałatki:
500 g piersi kurczaka (wybierzcie ekologicznego lub zagrodowego kurczaka)
¼ – 1/3 główki białej kapusty, drobno poszatkowanej
1 opakowanie kiełków fasoli mung (ok. 100 g)
1 duża marchewka, obrana i pocięta na zapałki (mozna też obrać obieraczką julienne, będzie prościej)
mały pęczek bazylii tajskiej
pęczek kolendry
2 pełne garście niesolonych prażonych orzeszków ziemnych (można kupić w większosci marketów, biedronek i sklepów azjatyckich)
Sos:
sok z 1 limonki
2 łyżeczki cukru palmowego, pokruszonego/utartego na tarce (może być zwykły cukier brązowy)
2 łyżki sosu rybnego
3 łyżeczki octu ryżowego (można pominąć, dodajmy wtedy do sosu 3 łyżeczki wody)
4 szalotki (lub 1 mała cebula), drobno posiekane (opcjonalnie, ja wolę sos bez cebulek)
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 papryczka chili drobno pokrojona
Piersi kurczaka opłucz, włóż do garnka, zalej gorącą wodą, tak by zakrywała mięso, dopraw solą i pieprzem. Zagotuj i trzymaj na niewielkim ogniu jeszcze 10-15 min. Upewnij się, że mięso jest w pełni ugotowane, przełóż na talerz, ostudź i włóż do lodówki by się schłodziło.
Wszystkie składniki na sos zmieszaj w miseczce. Orzeszki ziemne posiekaj na drobne kawałki. Jeśli kupiłeś fistaszki w łupinkach trzeba je wcześniej obrać i podprażyć kilka minut na gorącej patelni. Kiełki i zioła opłucz dokładnie i osusz.
W dużej misce połącz poszatkowaną kapustę, słupki marchewki i porwanego na drobne paseczki kurczaka. Dodaj kiełki mung i zioła, wymieszaj. Polej sałatkę sosem, wymieszaj raz jeszcze i podawaj posypaną chrupiącymi orzeszkami.