Jaglana szarlotka z sosem kokosowym
Wzięcie na warsztat wypieków z kaszy jaglanej było kwestią czasu. Inspiracja przyszła wraz ze spotkaniem z koleżanką ze studiów i wizytą w jej ogrodzie obfitującym w antonówki. Dodatkowy plus dla pomysłu na szarlotkę za świetne wpisanie się w trend z jedzeniem polskich jabłek.
PRZEPIS
Składniki na dużą porcję (dla 6 osób)
1 szklanka kaszy jaglanej (nie ugotowana)
5-6 jabłek
spora garść daktyli
posiekane orzechy nerkowca (mogą być migdały, laskowe, włoskie)
garść nasion słonecznika, jagód goji
Ucieramy jabłka na grubej tarce (ja utarłam wraz ze skórką). Daktyle i orzechy drobno siekamy. Mieszamy owoce, bakalie i kaszę w naczyniu żaroodpornym i umieszczamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Pieczemy aż szarlotka nabierze ładnych rumieńców (można masę delikatnie zamieszać kilka razy w trakcie pieczenia) Gorącą szarlotkę polewamy wyśmienitym kokosowym sosem i dogadzamy sobie bezkarnie.