Chlebek bananowy piernikowy
Jest takie ciasto, od którego słodko jest zacząć weekend. Smakuje obłędnie jeszcze ciepłe, ze szklanką zimnego mleka i wypełnia dom rozkosznym zapachem bananów. Plus jest super proste do zrobienia!
Ciasto jest trochę zmienioną wersją chlebka bananowego Sophie Dahl.
PRZEPIS
4 dojrzałe banany (im ciemniejsze tym lepiej)
1 jajko
70 g miękkiego masła
130 g cukru brązowego (troche mniej jeśli używać będziemy cukru waniliowego)
łyżka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy lub odrobina ziarenek świeżej wanilii
170 g mąki
szczypta soli
łyżeczka sody
duża łyżka przyprawy do piernika (lub po trochu cynamonu, gałki muszkatułowej, utartych goździków)
pół gorzkiej czekolady połamanej na drobne kawałki (opcjonalnie)
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Banany rozgniatamy widelcem i łączymy w misce z brązowym cukrem, wanilią, rozbełtanym jajkiem oraz masłem. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z sodą, solą i przyprawami i dodajemy do masy bananowej. Na końcu dorzucamy pokruszoną czekoladę. Ciasto przekładamy do podłużnej formy (ok 21-23 cm długości) i wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę. Przed wyjęciem wbijamy w ciasto drewniany patyczek i upewniamy się, że jest suchy. Jeśli przykleja się do niego surowe ciasto pozostawiamy je w piekarniku na kilka dodatkowych minut.