Lekcja wietnamskiego – Xoi Vo
Jest taka cecha wielu wietnamskich potraw, za którą pokochałam tę kuchnię – klajstrowatość. Od dziecka uwielbiam wszelkie kremy, kaszki i puddingi. Każda miseczka wypełniona kleistą, kremową i na dokładkę ciepłą papką daje mi jakaś wewnętrzną radość i komfort. Dlatego jak Wietnam długi rozglądałam sie na lewo i prawo za wszelkimi odmianami puddingów che, wypieków, klusek i słodkości z mąki ryżowej i tapioki czy wreszcie popularnych xoi na bazie lepkiego i kleistego ryżu. Są to dania specyficzne i nie zdarza się na nie trafić w menu naszych, lokalnych restauracji azjatyckich. Dlatego nie pozostaje nic innego jak spróbować przygotować je samodzielnie w domu.
Xoi vo to mieszanka kleistego ryżu i rozgniecionej fasoli mung. Jest łagodne, słodko-słone i świetnie nadaje się na śniadanie, lunch czy pożywną kolację. Najlepiej smakuje na ciepło, posypane kruszonką z ziaren sezamu i fistaszków.
PRZEPIS
Składniki:
1 szklanka ryżu kleistego
0,5 szklanki fasoli mung
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
pół puszki mleka kokosowego
1 łyżka ziaren sezamu
1 łyżka orzeszków ziemnych
sól i cukier do smaku
Przygotowanie xoi vo należy zaplanować z pewnym wyprzedzeniem, ponieważ oba główne składniki wymagają dłuższego namaczania. Najlepiej zalać je w osobnych miseczkach wodą i odstawić na całą noc. Po tym czasie należy odsączyć fasolę i ugotowac ją na parze do miękkości, ok. 25 minut. Większość wkładek do gotowania na parze ma dość duże oczka, przez które fasolka może przelatywać – świetnie spradza się wyłożenie ich zwykłą gazą. Po ostygnięciu rogniatamy fasolę wraz z solą na puree. Fasolową masę łączymy z odsączonym, surowym jeszcze ryżem. Tradycyjny i najlepszy moim zdaniem sposób nakazuje ucierać składniki palcami, aż fasola oblepi dokładnie każde ziarenko ryżu. Gotową masę gotujemy na parze przez 15-20 minut, tak by ryż stał się jędrny i kleisty. W tym czasie możemy przygotować kruszonkę. Na gorącej patelni prażymy osobno sezam i orzeszki, a następnie ucieramy je w moździerzu wraz z solą i cukrem do konsystencji chrupiącej posypki. W garnuszku podgrzewamy przez kilka minut, na małym ogniu mleko kokosowe wraz z cukrem i mieszamy je z masą ryżowo-fasolową. Nakładamy gotowe xoi vo do małych miseczek i dekorujemy kruszonką.