Nuoc cham
Nuoc cham to podstawowy wietnamski sos. Używa się go do maczania sajgonek, summer rollsów, naleśników banh xeo zawiniętych w liść sałaty i mnóstwa, mnóstwa potraw. Nadaje się też świetnie do marynowania mięsa. Mieszają się tu prawie wszystkie smaki – ostre chili i czosnek, słony sos rybny, słodki cukier, kwaśna limonka – dając naprawde świeżą, smakującą Azją miksturę.
Przypuszczam, że nie ma jednego sprawdzonego przepisu na nuoc cham i w każdym wietnamskim domu robi się go na swój sposób. Na pewno warto poeksperymentować z ilością składników i znaleźć swoją ulubioną kombinację. Zdażało się, że gdy go robiłam zabrakło mi w domu cukru, innym razem chili, a jeszcze innym chlusnęłam “za dużo” cytryny – za każdym razem był pyszny.
PRZEPIS
Bazowy przepis:
¼ szklanki sosu rybnego
sok z pół limonki
1 mała papryczka chili
1 ząbek czosnku
1-2 łyżeczki cukru
¼ szklanki wody
1 łyżeczka octu ryżowego (opcjonalnie)
Chili i czosnek drobno siekamy (czosnek można przecisnąć przez praskę). Wszystkie składniki mieszamy razem i gotowe!